Sonbaharda cilde yapılması gereken 7 dokunuş

Dermatoloji Uzmanı Dr. Aykut Aldemir, Sonbahar da ani hava değişiklikleri ile birlikte ciltte görülen reaksiyonlara karşı yapılması gereken 7 maddeyi anlattı.

13 Eylül 2021 Pazartesi 12:47
Sonbaharda cilde yapılması gereken 7 dokunuş

Sivas Medicana Hastanesi doktorlarından Dermatoloji Uzmanı Dr. Aykut Aldemir sonbahar döneminde cilt İçin yapılması gereken maddeleri sıraladı. Dr. Aldemir konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yaz döneminde yoğun güneş maruziyeti ile yıpranan cildimiz, sonbaharın gelmesiyle birlikte ani ısı ve nem değişiklikleri sonucunda savunmasız kalabilir. Ani hava değişimlerine bağlı olarak ciltte yoğun bir kuruma meydana gelir. Yoğun kuruluğa bağlı olarak kaşıntı, kepeklenme ve hatta yaralar ile giden egzama lezyonları oluşabilir. Düzenli olarak nemlendirici kullanımı ve nem aşıları ile oluşabilecek bu durumlar ortadan kaldırılabilir. Ancak nemlendirici cilt tipine uygun seçilmeli, yağlı ve akneye meyilli ciltlerde su bazlı nemlendiriciler tercih edilmelidir’’ dedi.
Sonbaharda gözle görülür hale geliyor
Dr. Aykut Aldemir, yaz döneminde maruz kalınan güneşin etkilerinin sonbahar ayında gözle görülür hale geldiğini belirterek, “Cilt yaşlanması, kırışıklıklar ve lekelerin en önemli nedeni güneştir. Yaz dönemi boyunca güneş maruziyetine bağlı olarak artarak giden bu durumlar, sonbahar başlangıcında gözle görülür vaziyette problem teşkil eder. Retinoik asit içeren medikal kremler, peeling, mezoterapi, lazer ve altın iğne radyofrekans uygulamaları ile yüz güldüren sonuçlar elde edilebilmektedir. Ani iklim değişikliklerine bağlı olarak sivilce problemlerinde artış olmaktadır. Ancak ülkemizde okulların bu dönemde açılması ve buna bağlı stres faktörünün yönetimi için aileler elinden gelen özveriyi göstermelidir’’ şeklinde konuştu.
Alerjik reaksiyonlar ortaya çıkıyor
Dermatoloji Uzmanı Dr. Aldemir, sonbahara geçişte ani hava değişikliği nedeniyle ciltte alerjik reaksiyonlar meydana geldiğini söyleyerek, “Yaz mevsiminden sonbahara geçiş dönemlerinde ani hava değişimlerine bağlı olarak artan viral ve bakteriyel enfeksiyonlara ve bu enfeksiyonlarda kullanılan ilaçlara bağlı olarak döküntü ve alerjik reaksiyonlar meydana gelebilmektedir. Kaşıntı, kızarıklık ve kabarıklıklarla giden bu durumlarda mutlaka dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Stresle tetiklenen kronik bir cilt hastalığı olan sedef hastalığı güneşle azalırken, sonbahar mevsiminde havaların soğumasıyla birlikte şiddetini artırmaktadır. Ayrıca bu mevsimde oluşan gribal enfeksiyonlar hastalığı tetikleyebilmektedir. Genellikle diz, dirsek ve saçlı deride kızarıklık ve sedef renginde kabuklanmalar hastalığın tipik görüntüsünü oluşturmaktadır. Sedef hastalığı için düzenli olarak dermatoloji uzmanı tarafından takip altında bulunulmalıdır’’ ifadelerini kullandı.
Kılcal damarlar belirginleşiyor ve saçlarda dökülmeler, yıpranmalar artıyor
Dr. Aykut Aldemir, “ Yaz mevsiminde güneşin etkisiyle oluşan fotoyaşlanmanın bir sonucu da kılcal damarlarda belirginleşmelerdir. Yazın güneş hasarı ile oluşan elastin ve kollajen kaybı ile sonbaharda oluşan ani hava değişiklikleri sonucunda ortaya çıkan damarlanmalar lazer tedavisi ile giderilebilir. Yaz mevsiminde güneş, deniz ve havuz suyundan etkilenen saçlarda kuruluk, cansızlık ve kırılmalar görülür. Saçlarda yıpranma ve saç dökülmesi de sonbaharla birlikte artan problemler arasındadır. Bu durumda saç dökülmesini durdurmak ve yıpranan saçların kalitesini arttırmak için mezoterapi ve prp uygulamaları yapılabilir’’ dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.