Yalova'daki boz ayılar dikkatle korunuyor

Doğa Koruma ve Milli Parklar 2. Bölge Müdürlüğü Yalova İl Şube Müdürlüğü teknik personeli, Yalova kent ormanlarında yaşayan boz ayıların takibini yapıp, korunmasını sağlıyor.

25 Ağustos 2021 Çarşamba 11:32
Yalova'daki boz ayılar dikkatle korunuyor

Doğa Koruma ve Milli Parklar 2. Bölge Müdürlüğü Yalova İl Şubesi ayıların popülasyon durumunu takip ediyor.Teknik personel tarafından düzenli olarak takip edilen ayıları korunması da sağlanıyor.

Yalova İl Şube Müdürlüğü boz ayılar hakkında açıklamada bulunurken şu ifadelere yer verdi:

“Yurdumuzdaki en iri yırtıcıdır. Boy 150-250 cm, kuyruk 6-14 cm ve ağırlık 100-400 kg kadardır. Çıplak olan tabanlarına basarak yürürler. İzleri kolayca tanınır. Kürkü açık kahverenginden tamamen siyaha kadar değişir. Rahatsız edilmedikleri yerlerde, gündüzleri de aktiftir. Çiftleşme mevsimi ve yavru bakımı dışında, yalnız yaşar. Bir ayının yaşama alanı birkaç hektarı bulur. Ayı, alanını sürekli dolaşır ve dışkısıyla işaretler. Omnivordur; her çeşit hayvanın yanı sıra leş ve bitkilerin yeşil kısımlarından, taneli meyvelere, yağlı ve nişastalı tohumlara, böceklere ve larvalarına, kuş yumurtalarına, toprak solucanlarına, salyangozlara, koyun, keçi, inek gibi evcil hayvanlara keza diğer memeli hayvanlara kadar besin listesi uzar. Mısırların koçanını yemek için tarlalara girer. Balı severek yer ve bunun için kovanları tahrip edebilir. Sürülere saldırınca ancak bir hayvanı öldürür. İyi yüzer, iyi tırmanır. Kışı inlerinde, vücudunda depoladığı fazla miktarda yağ ile kış uykusunda geçirir. Gebelik, 7-9 ay sürer; Aralık-şubat arasında 1-2 (nadiren daha fazla) yavru doğururlar. 30-40 yıl yaşarlar. Küresel ölçekte LC (Düşük riskli) kategorisinde yer almaktadır.”

Son Güncelleme: 25.08.2021 11:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.