Yalova’da ürküten görüntüler

Yalova Esenköy'ün su yüzeyinde deniz salyasından (müsilaj) kaynaklı oluşan beyaz tabaka görenleri korkutuyor.

23 Mayıs 2021 Pazar 13:19
Yalova’da ürküten görüntüler

Marmara Bölgesi’nde ve Yalova’da etkisini sürdüren deniz salyaları oluşturduğu görüntü ile vatandaşları ürkütüyor. Salyaların, Bozburun ve İmralı tarafından geldiği iddia edildi. Çevredeki vatandaşlar denizde meydana gelen kirliliğe karşı tepki gösterdi.

Esenköy'de vatandaşlar su yüzeyine vuran ölü balıklar ve yengeçlerin olduğunu da söylediler.

Deniz salyası neden olur?

Taşıma kapasitesinin üstünde aşırı besin elementi girdisi nedeniyle Marmara Denizi'nin ötrofikasyon (büyük su kitlelerinde gerçekleşen alg ve plankton artışı) riski her geçen gün artıyor.

Gerekli evsel atık su arıtma tesislerinin hayata geçirilmemesi, atık suların arıtılmadan denize verilmesi, Marmara Denizi'nde su değişim hızının düşük olması ve giderek düşen çözünmüş oksijen miktarı ötrofikasyon seviyesini yükselterek ekolojik kaliteyi de düşürüyor.

Marmara Denizi'ne gerekli arıtım yapılmadan gerçekleştirilen atık su deşarjları da ötrofikasyonun ana nedenlerini oluşturuyor. Ötrofikasyon da Marmara Denizi'nde en dikkati çekici problem olan ve "salya" olarak bilinen müsilaj oluşumlarına neden oluyor.

Son Güncelleme: 23.05.2021 15:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.