Soğuk hava kalbi yoruyor

Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. İbrahim Baran, soğuk havaların kalp krizini tetiklediğini söyledi.

01 Şubat 2022 Salı 18:02
Soğuk hava kalbi yoruyor

Medicana Bursa Hastanesi Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. İbrahim Baran, “Soğuk hava, vücutta ve damarlarda büzülme yani spazm dediğimiz duruma sebebiyet veriraçar. Bu spazm kalbin, vücuda kan göndermesini zorlaştırır. Kalpte iş yükü artışına sebep olur. Soğuk havada, kalp damarlarında da büzülme meydana gelir. Eğer orta derecede bir koroner yetersizliği varsa, bu soğuk havada şiddetlenir. Hastada göğüs ağrısı ortaya çıkar. Daha ileri derece koroner hastalarda ise soğuğa bağlı kalp krizi tetiklenebilir. Çok nadiren de olsa ani ölümler ortaya çıkabilir” diye konuştu.
Soğuk havanın diğer bir zararının kan basıncını yükseltmesi olduğunu ifade eden İbrahim Baran, “Kan basıncının yükselmesi, özellikle kalp yetmezliği olan hastalarda rahatsızlığın artmasına sebep olabilir. Kalp hastalarının bu sebeple soğuk havalarda, kendilerini soğuktan korunması gerekiyor. Soğuk havalarda dışarıya çıkmama şeklinde olabilir. Özellikle yaşlılar soğuk havalarda ihtiyaçlarını karşılamak için dışarıya çıkmak zorunda kalıyorlar. Bu gibi durumlarda kalp rahatsızlığı olanların durumunu kötü etkileyebiliyor. Bunlardan korunmak için soğuk havadan kaçınmak gerekiyor. Kıyafetlerin uygun seçilmesiyle başlanmalıdır. Bununla ilgili farklı sıkıntılar ortaya çıkıyorsa, hastanın mutlaka doktora müracaat etmesi gerekir” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.