Yalova’da bir kooperatif öyküsü…

Yalova’da kurulan S.S Şehir ve Yaşam Konut Kooperatifi üyelerine yansıttığı enflasyon farklarıyla herkesi mağdur etti.

25 Nisan 2022 Pazartesi 20:37
Yalova’da bir kooperatif öyküsü…

Yalova merkez Samanlı Bölgesi’nde 2017 yılında kurulan S.S Şehir ve Yaşam Konut Kooperatifi, Yalova’da üst düzey birçok siyasi, bürokrat, STK ve İş insanını bir araya getirmeyi başardı. 49 üyenin olduğu kooperatifte neler yaşandığını, kooperatifi kimlerin nasıl yönettiğini yapacağımız haberlerde sizlerle paylaşmayı sürdüreceğiz.

Yazı dizisi olacak haberlerimizin ilkini sizlerle paylaşıyoruz.

Resmi başkanlığını Yalova Belediyesi Meclis Üyesi, Kızılay Başkanı ve aynı zamanda Avukat olan Selvet Duman’ın yaptığı kooperatifin, yönetim kurulu üyeliklerini İş İnsanı Hanife Ölçer Kaya ve Emrullah Apaydın oluşturuyor. Kooperatifin gölge başkanlığını ise kooperatifin müteahhidi Murat Atakan yapıyor. Kooperatif ile ilgili tüm görüşmeler ve kararlar Atakan tarafından veriliyor.

KİMLER VAR;

Yalova’da daha önce kooperatif işleri yapmış Murat Atakan, bu tecrübesi ile Yalova’da ki tüm üst düzey insanları bir araya getirmek için çalmadık kapı bırakmadı. Kooperatifte Türkiye’nin ve Yalova’nın birçok tanıdık siması bulunuyor. İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, Yalova İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel, AK Partili Meclis Üyesi İdris Durmuş, Belediye Meclis Üyesi Uğur Daban, Yalova Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Erhan Dede, Tarım Hayvancılık İl Müdürü Suat Parıldar, Yalova ve İstanbul’dan birçok önemli iş insanı bulunuyor.

2021 YILINDA BİTECEKTİ, YENİ TEMEL ATILIYOR

2020 yılında yapılan protokolle 2021 yılında bitirilmesi taahhüt edilen S.S Şehir ve Yaşam Konut Kooperatifinde bazı binaların kaba inşaatı bitirilirken, bazı parsellerde yeni hafriyat kaldırma ve temel atma çalışmaları yapılıyor. Konu ile ilgili kararlara itiraz edenler kısa sürede üyelikten çıkarılırken, kooperatifin son mağduru İş insanı Gazeteci-Yazar Ahmet Genç oldu. Kooperatifte yaşananları belgeleri ile ortaya koyan Genç, birbirinden çarpıcı iddialarda bulundu.

GİZLİ BAŞKAN MURAT ATAKAN

Kooperatifte herkesin Murat Atakan’ı tanıdığını ancak yönetim kademesinde Atakan’ın bulunmadığını belirten Ahmet Genç, Selvet Duman’ın Kızılay ve İslami kimliği ile Hanife Ölçer Kayan’nın ise İş İnsanı kimliği ile üyelere güven vermeye çalıştıklarını savundu. Kooperatifin yapıldığı alanda 2 parsel arsasının bulunduğunu ifade eden Genç “2020 yılında Murat Atakan defalarca arsamı istemesine rağmen güven duymadığım için arsalarımı vermedim. Daha sonra Selvet Duman ve Hanife Ölçer Kaya ile yaptığım görüşmelerde inşaat bitiş süresi ve ödenecek net tutarlarla ilgili net sözleşme olması halinde onay verebileceğimi belirttim. Bu kararda Selvet beyin Kızılay Başkanı olması etkili oldu. Yaptığımız sözleşme ile inşaatın 2021 yılı sonunda 800 bin TL tutarında ödeme karşılığında teslim edileceği konusunda mutabakata vararak sözleşmeyi karşılıklı imzaladık” dedi.

Yapılan sözleşme sonrasında inşaat çalışmalarının belirli bölgelerde kısıtlı işçilerle yapıldığını ifade eden Ahmet Genç “Evimin 2021 yılında teslim edileceği sözüne istinaden yaşadığım şehirdeki tüm gayrimenkullerimi ve gazete hisselerimi satarak hazırlıklarımı yaptım. Ancak belirtilen tarihte bırakın inşaatın bitmesini yeni temel atılıyordu. Kooperatif yönetimi benden 2022 yılı Haziran ayına kadar müsaade istedi. Ancak bu sözlerini de tutamadılar”

800 BİN TL MALİYET 4 MİLYON 250 BİN TL OLDU

Yaptığımız sözleşmeye istinaden aradığım yönetim kurulu üyeleri inşaat maliyetlerinin arttığını belirterek anlaşılan tutara inşaatı bitiremeyeceklerini söylediler. 800 bin TL’ye anlaştığımız yöneticiler ve inşaat firması yetkilisi fiyatın değiştiğini ve yeni fiyatın 4 milyon 250 bin TL olduğunu söyledi.

2021 yılı sonunda tarafıma teslim edilmesi gereken villa zamanında teslim edilseydi hiçbir enflasyon farkı çıkmayacaktı, çıksa bile bu çok cüz-i olacaktı. Bende problemin bende değil kendilerinde olduğunu belirttim. Bu duruma itiraz ederek inşaat maliyetlerinin bu kadar yükselmediğini ve diğer yüklenici firmaların verdikleri teklifleri kooperatife ilettim. Ancak kooperatif yöneticileri ya bu fiyatı kabul etmemi yâda kooperatiften çıkmamı söylediler. Bu karara uymayacağımı ve kanuni haklarımı kullanacağımı belirtince kooperatif yetkilileri yeni oyunlarını devreye koydular”

SANA EV ALALIM

Hukuki süreci başlatmak için Yalova’da bazı avukatlara gittiğini ancak davayı Yalova’da ki avukatların almak istemediğini dile getiren Ahmet Genç, bunun üzerine İstanbul’da avukat tutarak hukuki mücadelesini başlattığını söyledi.

Dava açma sürecinde Yalova Belediyesi tarafından Hollanda’ya gezi programı için giden Başkan Selvet Duman’ın Yalova’da olmadığını kararı telefonla bildirdiğini belirten Ahmet Genç “Dava sürecini söylemem ile birlikte İstanbul’da olan Murat Atakan acil şekilde Yalova’ya döndü. Yönetim Kurulu Üyesi Emrullah Apaydın ve telefonlarına cevap vermeyen Hanife Ölçe Kaya biranda bir araya gelip toplantı yaparak bana 2 ev alma karşılığında davamdan vazgeçmemi istediler. Bu karar üzerinde uzlaştığımızı düşünürken, bir hafta sonra gerçek ortaya çıktı. Kooperatif yönetim kurulu Genel Kurul Kararlarına itiraz etmemem için (Kararlara 30 gün içinde itiraz etme süresi varmış, sonradan öğrendik) beni oyaladıklarını öğrendim. Kooperatif Başkanı ve Avukat olan şahsı arayarak bunun ahlaki ve etik olmadığını bir hukuk adamına yakışmadığını anlattım”

YASAL HAKKIM OLAN BELGELER VERİLMEDİ

Kooperatif yönetiminin asıl niyetinin anaparayı vererek çıkışımı yapmak olduğunu öğrenince hukuki yollara başvurarak dava sürecini başlatmış oldum. Kooperatif yasalarına göre kendimle ilgili tüm belgeleri alma hakkım olmasına rağmen kooperatif yönetimi hiçbir belgeyi paylaşmayacağını tarafıma illetti. Hiçbir hukuki dayanağı olmayan ve kimliği adaleti savunmak olan Avukat Selvet Duman’a konuyu iletmeme rağmen yönetim kararı olduğunu söyleyerek usulsüz işler olduğunu düşündüğüm ve yasal hakkım olan evrakları alamadım. Dava sürecini başlatmam için gerekli olan evrakları vermeyen yönetim bu defa ihtarname çekerek önümü kapatmaya çalıştı. Başlangıçta her şeyin çok şeffaf olacağını belirten bu kişiler biranda başka kişiler olmaya başlamışlardı”

AÇIKLAMA YERİNE GRUPTAN ATTILAR

Yukarıda isimlerini saydığım 49 üyenin var olduğu kooperatif whatsapp grubuna başımdan geçenleri kısa bir şekilde yazarak yönetimin beni yıldırıp anaparamı vererek çıkarmaya çalıştıklarını anlatarak herkesi uyardım. Bu konuşma üzerine grupta bazı kişiler tedirgin olduklarını belirterek yönetimden açıklama istediler. Ancak yönetim iddiaları açıklamak yerine beni gruptan atmayı seçti. Üyesi olduğum kooperatifin grubundan sebepsizce atılmıştım. Halen üyeliğim devam ediyor ancak kanun dinlemeyen yönetim yasaları hiçe sayarak üyesi olduğum kooperatif grubundan beni atabiliyordu.

Oysaki bu milletin oyu ile seçilmiş bir milletvekilinin olduğu grupta hakkını, hukukunu arayan bir kişi gruptan neden atılır? Bu kooperatifte şaibe yoksa söyleyeceklerimizden neden korkarsınız? Gizli saklı bir şeyiniz yoksa neden beni çıkararak bir şeylerin üstünü kapatmaya çalışıyorsunuz?

YAKLAŞIK 27 MİLYON KAR ALINACAK

S.S Şehir ve Yaşam Konut Kooperatifi ve Kointaş adlı firma arasında imzalanan sözleşme hakkında üyelere hiçbir bilgi ve belge verilmediğini iddia eden Ahmet Genç “Kointaş adlı firma Murat Atakan adlı kişi tarafından yönetiliyor. Aslına bakıldığında firma ve kooperatifi aynı kişiyi yönetiyor. Bu hizmet karşılığında her üyeden yüzde 13 kar alınıyor. İstenilen para 4 milyon 250 bin TL olarak baz alındığında 49 kişiyi düşünürsek yaklaşık 27 milyon TL para elde ediliyor. Şuanda bankalara yapılan müracaatla 50 milyon TL kredi çekilecek. Bu para çekildikten sonra üyeler bankayla karşı karşıya kalacaklar. Yüklenici firma ödemesini alarak işleri teslim edecek”

Kooperatif üyelerinin zengin insanlardan seçildiğini dile getiren Ahmet Genç “Sürekli sorgulayan ve hesap soran üyeler yok. Benden önce konuşan birkaç kişiyi de hemen gruptan atarak üyeliklerini sonlandırdılar. Ticaret Bakanlığı’ndan müfettiş talep edeceğiz. Yine bilirkişi incelemesi yaptırarak istenilen inşaat maliyetinin ne düzeyde olduğunun belirlenmesinin tüm üyeler yararına olacağına inanıyorum.

İnşaat maliyetleri olarak istenilen ücret normalin çok üzerinde. Benim başlattığım bu hukuki mücadele tüm üyelerin yararına olacaktır. Umarım Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş başta olmak üzere diğer üyelerde destek vererek gereken araştırmanın yapılmasını uygun görürler. Birçok usulsüz işin yapıldığını düşündüğüm böyle bir kooperatifin biran önce incelenmesi gerekiyor” ifadeleri kullanıldı

HAFTAYA

  • Yalova Belediyesi ve Kooperatif arasında ki ilişki nedir ?
  • Üyeler arasında iletişim nasıl sağlanıyor?
  • Kooperatif Yönetiminin bu işlerden karı ne?
  • Siyasi olarak neyi hedefliyorlar ?

Bunun gibi birçok önemli sorunun cevabını kısa bir süre sonra sizlerle paylaşmayı sürdüreceğiz.

Son Güncelleme: 25.04.2022 20:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.