Yalova’da ‘Mavidil Hastalığı’ alarmı

Yalova’nın Çiftlikköy İlçesi’nde koyunlara özgü Mavidil Hastalığı vakaları üzerine hastalığın taşıyıcısı olan Culicoides cinsi sineklerinin (Tatarcık sineği) takibine başlandı.

27 Temmuz 2021 Salı 12:21
Yalova’da ‘Mavidil Hastalığı’ alarmı

Son yıllarda ülkemizde görülen Koyunlara özgü Mavidil Hastalığı vakaları üzerine hastalığın taşıyıcısı olan Culicoides cinsi sineklerinin (Tatarcık sineği) takibinin yapılması için, Çiftlikköy İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Çiftlikköy İlçesi 500 Evler Mahallesinde bulunan bir yetiştiricinin işletmesine ışık tuzakları kurularak takibinin yapılmasına başlandı. Toplanan numuneler 15 gün arayla Ankara Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsüne gönderilecek.

Sokucu sinekler aracılığıyla bulaşan, ruminantlarınviral bir hastalığı olan Mavidil Hastalığı; sokucu sineklerin sayısının arttığı, nem oranın yüksek olduğu yaz günlerinde yüksek ateş, önce sulu sonra irinli burun akıntısı, ağız ve burunda kabuklu yaralar, dilin şişmesi sonucu yem alımının durması ve solunum güçlüğü şeklinde seyrediyor ve hayvanlarda ölümlere neden oluyor. "Tatarcık" olarak bilinen sokucu sineklerin (Culicoides) hasta hayvandan emerek aldıkları kanda bulunuyor ve aynı sineğin sağlıklı bir hayvandan kan emmesi sonucu sağlam hayvana geçiyor. Bu sinekler özellikle yağmurlu yaz günlerinin ardındaki rutubetli gecelerde aktif hale geçiyor.​

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.